Czy meble gastronomiczne można ze sobą łączyć?
Lokal gastronomiczny to miejsce, w którym kuchnia przyjmuje specyficzną formę. Musi ona nie tylko wyróżniać się wysoką ergonomią, która zapewnia odpowiednie warunki do przygotowywania potraw. Duże znaczenie ma także zagwarantowanie właściwej ilości miejsca do bezpiecznego przechowywania produktów żywnościowych. Jak wybrać meble gastronomiczne do lokalu? Podpowiadamy.
Meble gastronomiczne - czym kierować się przy wyborze?
Meble gastronomiczne przede wszystkim powinny być wykonane z solidnego materiału, jakim jest stal nierdzewna. Jest to tworzywo wysoce odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne oraz działanie innych szkodliwych czynników, z którymi napotykamy się w kuchni. Materiał ten jest również stosunkowo prosty w utrzymaniu w czystości, dzięki czemu zapewnimy w kuchni wysoką higienę i sterylność.
Na ergonomię pracy wpływ ma także budowa mebli i ich usytuowanie. W związku z tym ciekawym pomysłem jest wybór kilku rodzajów wyposażenia, które łącząc ze sobą, stworzą właściwe środowisko do przygotowywania posiłków i ich odpowiedniego przechowywania. Jeżeli chcemy połączyć ze sobą poszczególne meble, warto skorzystać z oferty jednego producenta. Firma Komat, daje pewność, że całe wyposażenie zostało wykonane z tego samego materiału o najwyższej jakości w tej samej estetyce. W rezultacie wszystkie elementy będą ze sobą spójnie współgrać.
Jakie meble do lokalu gastronomicznego wybrać?
Wyposażenie lokalu gastronomicznego powinno być dopasowane do jego specyfiki. Inne meble wybierzemy do cukierni, jeszcze inne do restauracji. Podobnie należy dobrze przemyśleć wymiary i wielkość mebli, aby nie zabrać dodatkowego metrażu w pomieszczeniu.
W każdym lokalu bez wątpienia przyda się stół gastronomiczny, który posłuży do przygotowywania dań. Tego typu sprzęty często wyposażone są dodatkowo w szuflady, w których możemy pochować najpotrzebniejsze rzeczy i akcesoria kuchenne. Do przechowywania żywności niezbędne będą też szafki wiszące ze stali nierdzewnej, które pozwalają na zagospodarowanie ścian i zyskanie więcej miejsca do magazynowania.
Na zapleczu gastronomicznym warto zadbać o urządzenia chłodnicze, które umożliwiają bezpieczne przechowywanie żywności w dopasowanej do konkretnego produktu temperaturze. Nie można oczywiście zapomnieć o szafach do środków czystości, które powinny znajdować się z dala od produktów żywnościowych. Oprócz tego w lokalu przydadzą się pojemniki na różnego rodzaju odpady, w których od razu będzie można segregować śmieci.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana