Nikiel w sztućcach. Fakty i mity
Nikiel jest pierwiastkiem chętnie stosowanym w stopach metali. Poprawia ich wytrzymałość, nadaje ładniejszy wygląd, a przede wszystkim zwiększa odporność na korozję. Dlatego jest ważnym składnikiem stali nierdzewnych, z których wykonywane są m.in. sztućce i naczynia kuchenne. Niestety część osób jest uczulona na ten metal. Dla nich najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z noży, łyżek i widelców, w których nie ma domieszki niklu.
Dokuczliwe uczulenie na nikiel dotyka od kilku do kilkunastu procent mieszkańców z krajów Europy Zachodniej. Narażone częściej są kobiety niż mężczyźni. Badania wykazały, że jednym z czynników zwiększających ryzyko alergii, jest noszenie niskiej jakości biżuterii zawierającej ten metal umieszczonej w przekłutych częściach ciała. Jednak nie jest to jedyna przyczyna pojawienia się dolegliwości.
– Objawy dają o sobie znać najczęściej w wyniku dłużej styczności ze skórą bransoletek, wisiorków, zegarków czy opraw okularów zawierających domieszkę niklu – mówi specjalista ze sklepu internetowego Porcelana24.pl, który oferuje akcesoria kuchenne i domowe przeznaczone także dla alergików. – Jednak niektóre osoby dotknięte tą przypadłością reagują już przy krótkim kontakcie ze sztućcami, naczyniami kuchennymi, igłami czy nożyczkami.
Stal nierdzewna – 18% chromu, 10% niklu
Typowy stop stali nierdzewnej stosowany do wytworzenia sztućców zawiera 18% chromu, 10% niklu, a reszta mieszanki to przede wszystkim żelazo. Taki zestaw metali powoduje, że noże, łyżki i widelce są twarde, nie wyginają się, trudno je zarysować – jednym słowem: są trwałe. Można też bez przeszkód myć je w zmywarkach i przez lata nie stracą swojego metalicznego, błyszczącego wyglądu.
Specjalnie dla alergików wytwarzane są jednak wysokiej jakości sztućce bez zawartości niklu. Wykorzystywany do tego stop nadal charakteryzuje się bardzo dużą wytrzymałością i trwałością. Bez przeszkód można też czyścić wyroby z niego w zmywarkach. Jedyna istotna różnica to połysk – bez niklu noże i widelce są nieco mniej błyszczące, są bardziej matowe. Nie znaczy to jednak, że tracą swój elegancki wygląd. Renomowani producenci akcesoriów stołowych i kuchennych często wykorzystują tę cechę, do tworzenia wyrobów o interesującym, zwracającym uwagę designie.
Jak rozpoznać sztućce dla alergików?
Wybierając sztućce dla alergików nie trzeba jednak kierować się ich wyglądem. Są one dobrze oznaczone przez producentów. Typowa stal nierdzewna posiada informację 18/10. Oczywiście jest to nawiązanie do procentowej zawartości dwóch metali dodawanych w stopie do żelaza. Natomiast sztućce bez niklu posiadają symbol 18/0. Może ona pojawić się zarówno na opakowaniach zestawów, jak i na pojedynczych egzemplarzach.
O szczegółowe informacje można też zawsze zapytać sprzedawców podczas kupowania lub skontaktować się mailowo z obsługą w sklepie internetowym. Warto w każdym gospodarstwie domowym posiadać noże, łyżki i widelce przeznaczone dla alergików. Nie musi to być od razu cały komplet – wystarczą pojedyncze egzemplarze. Nawet jeśli nikt w domu nie uskarża się na tą dolegliwość, mogą przydać się one dla uczulonego na nikiel gościa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana